5 suurimat viga liisingulepingu sõlmimisel

Kuidas vältida vigu liisingutehingutes ja -lepingutes?

Liising on suurepärane võimalus seadmete uuendamiseks või autopargi laiendamiseks. Kuid oluline on meeles pidada: igasse lepingusse tuleb suhtuda tõsiselt. Liisingulepingus tehtud vead võivad põhjustada tõsiseid rahalisi kahjusid. Väljajätmised, puudused või lihtsalt tingimuste vääritimõistmine – ja kasu asemel saate peavalu.

Varjatud tasud, trahvid lepingu ennetähtaegse lõpetamise eest, halvasti läbimõeldud hooldustingimused – kõik need võivad osutuda teie jaoks ebasoovitavateks üllatusteks. Järelikult on teie ettevõte seda turvalisem, mida ettevaatlikumalt lähenete lepingu sõlmimisele. Selles artiklis vaatleme 5 kõige levinumat viga liisingulepingu sõlmimisel ja anname nõu, kuidas neid vältida.

Analüüsime viit tüüpilist viga liisingulepingu sõlmimisel ning analüüsime, kuidas neid vigu vältida.

Viga #1: Liisinguagentuuri maine ebapiisav analüüsimine

Paljud inimesed arvavad, et kui ettevõte on mainekas, siis on kõik usaldusväärne. Kuid isegi mainekatel ettevõtetel võib olla lepingutes nüansse, kes ei ole väga ausad.

  • Kui palju aega olete kulutanud liisingufirma maine uurimisele?
  • Kas olete lugenud teiste klientide kommentaare?
  • Kas olete kontrollinud finantsaruandeid?
  • Kas olete kogunud teavet võimalike kohtuvaidluste kohta?

Need on olulised sammud, mida ei tohiks vahele jätta. Eriti tasub tähelepanu pöörata oma tööstuskogemusele. See võib oluliselt mõjutada lepingu tingimusi ja muidugi teie mugavust liisingufirmaga koostöö tegemisel.

Pidage meeles: hooletus ettevõtte valikul võib ressursi ja aja kokkuhoiu asemel tuua kaasa ebameeldivaid üllatusi. Selle vältimiseks tehke enne otsuse tegemist põhjalik analüüs.

Viga #2: dokumentide mittetäielik või ebaõige täitmine

Dokumendid on iga lepingu alus ja liisinguleping ei ole erandiks. Tundub lihtne: allkirjastage paberid ja asi on tehtud. Kuid isegi väike viga võib tulla kalliks maksma. Kuni lepingu ülesütlemiseni ja trahvideni.

Võib juhtuda, et ettevõtjad jätavad lepingu olulised punktid tähelepanuta või ei saa isegi koopiaid kõigist dokumentidest. See on ohtlik: igal ajal võivad tekkida vaidlused ja teil ei ole vajalikud tõendid käepärast. Lisaks võivad ebatäielikud või ebaõiged dokumendid tekitada probleeme maksuametiga.

Ärge toetuge juhtide sõnadele või oma ettekujutusele sellest, kuidas asju "tavaliselt" tehakse. Kontrollige iga lehekülge, iga lõiget. Kui on kahtlusi, on parem konsulteerida õigusekspertidega. Pidage meeles, et dokumentide korrektne täitmine on turvalise ja soodsa liisingu võti.

Viga #3: Lepingu tingimuste tähelepanelik kontrollimata jätmine

Ärge unustage analüüsida üksikasjalikult kõiki lepingutingimuste klausleid. Erilist tähelepanu peaksite pöörama järgmistele punktidele:

  • Varajane tühistamine
  • Teenuse tingimused
  • Liisinguobjekti tehniline seisukord
  • Võimalikud trahvid ja karistused

Ärge kartke esitada küsimusi liisingufirma esindajatele. Kui mõni punkt tundub teile ebaselge või kahtlane, konsulteerige ekspertidega või nõudke isegi tingimuste muutmist. Ja lugemata lepinguklausel võib teie jaoks muutuda probleemiks ja rahaliseks kahjuks.

Viga #4: Kogukulude alahindamine

Liising ei tähenda ainult igakuist makset. On ka muid kulusid, mida on lihtne tähelepanuta jätta. Hooldus, kindlustus, võimalikud trahvid ja karistused suurendavad kogu makstavat summat.

Võib juhtuda, et esimesel hetkel tundub pakkumine soodne: madal tasu, piisav määr. Kuid kui minna üksikasjadesse, selgub, et summa suureneb järsult lisamaksete või tingimuste tõttu. See võib teie eelarvet tõsiselt kahjustada ja isegi kogu operatsiooni ohtu seada.

Koostage kindlasti täielik nimekiri kõigist eeldatavatest kuludest. Võrrelge seda oma rahaliste võimaluste ja ettevõtte arenguplaanidega. Ja alles siis, kui olete veendunud, et kõik finantsaspektid on selged, jätkake lepingu allkirjastamist.

Viga #5: Paindlikkuse puudumine lepingus

Äri ei ole staatiline valdkond ja teie ettevõte võib silmitsi seista muutustega: turukõikumised, uued eeskirjad või ootamatud finantsprobleemid. Sellistes olukordades võib jäik, muutumatu liisinguleping olla tõeline probleem.

Mida peaksite tegema, kui teil on vaja leping ennetähtaegselt lõpetada või tingimusi muuta? Ideaalis peaks lepingus olema ette nähtud sellised olukorrad. Seega veenduge enne lepingu allkirjastamist, et on olemas võimalused tingimuste muutmiseks või lepingu ennetähtaegseks lõpetamiseks ilma katastroofiliste rahaliste tagajärgedeta.

Kui leping ei paku paindlikkust, püüdke pidada läbirääkimisi asjakohaste klauslite üle. Ärge unustage, et liising on nii võimaluste kui ka kohustuste küsimus. Paindlik leping võib olla teie päästerõngas ettenägematu olukorra korral, seega ärge jätke seda tähelepanuta.

Kokkuvõte peamistest vigadest ja nõuannetest

Lõpetuseks vaatame veel kord lühidalt üle peamised vead, mis võivad teile liisingulepingu sõlmimisel aega, raha ja närve maksta. Need esmapilgul tähtsusetuna tunduvad vead võivad hiljem viia tõsiste probleemideni.

  1. Liisingufirma ebapiisav kontrollimine
    Veenduge, et teie tulevane partner on usaldusväärne ja aus. Ebaausad ettevõtted võivad kasutada läbipaistmatuid skeeme ja kehtestada varjatud makseid.
  2. Ebatäielikud või valesti täidetud dokumendid
    Küsi alati kõikide dokumentide koopiaid ja kontrollige neid põhjalikult. Puudulikud või ebaõiged dokumendid võivad põhjustada õiguslikke ja rahalisi probleeme.
  3. Lepingu tingimuste tähelepaneliku lugemata jätmine
    Tutvuge põhjalikult kõigi lepingu üksikasjadega. Ärge laske, et trahvipealkirjad ja "üks-ühele-kõik" klauslid muutuksid teie lõksuks.
  4. Kogukulude alahindamine
    Lisaks põhiosamaksele arvestage ka hoolduskuludega, kindlustusega ja võimalike trahvidega.
  5. Paindlikkuse puudumine lepingus
    Püüdke saada tingimusi, mis võimaldavad teil ettenägematute asjaolude korral lepingut muuta või lõpetada ilma suurema kahjuta.

Seega, enne rendilepingu allkirjastamist vaadake läbi see kontrollnimekiri.
Ärge jätke tähelepanuta juriidilist nõuannet ja küsige alati küsimusi. Olge põhjalik ja teie rendikogemus saab olema edukas ja kasumlik.

Avaldatud: 21. september, 2023
Kuidas vältida vigu liisingutehingutes ja -lepingutes?
Analüüsime viit tüüpilist viga liisingulepingu sõlmimisel ning analüüsime, kuidas neid vigu vältida.

Rohkem lugemist