Kuidas koostada õigesti rendilepingut

Mis on liisinguleping? Liisingulepingu näidised ja näited

Liising on populaarne ja tõhus viis seadmete või ettevõtte sõidukipargi uuendamiseks. Tegemist on pikaajalise liisingulepinguga, millel on ostuoptsioon. Kuid ükskõik kui atraktiivne see mudel ka poleks, algab kõik kvaliteetsest lepingust.

Liisinguleping ei ole lihtsalt paber, vaid see on alus, millele kogu äriprotsess on üles ehitatud. Teie ettevõtte finantsstabiilsus ja õiguskindlus sõltuvad sellest, kui hästi ja selgelt see on koostatud. Isegi väikesed vead dokumendis võivad põhjustada märkimisväärset kahju. Oluline on mitte ainult võtta arvesse kõiki seadusandlikke nüansse, vaid ka määratleda mõlema poole õigused ja kohustused võimalikult selgelt.

Seetõttu ei tohiks tegeleda lepingu koostamisega "põlvili" või tugineda kiirele täitmisele. Õpime, kuidas seda õigesti teha.

Kuidas koostada liisingulepingut? Põhilised näpunäited ja nõuanded rendilepingu koostamiseks väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete omanikele.

Lepingu sõlmimise ettevalmistamine

Esimeses etapis tuleb uurida kõiki võimalikke võimalusi ja pakkumisi turul. Ärge kiirustage ja valige esimene ettevõte, mille peale satute. Hinnake ettevõtte mainet, teiste klientide tagasisidet ja muidugi finantstingimusi. Erinevate pakkumiste võrdlemine aitab teil teha kõige soodsama ja turvalisema valiku.

Liisinguleping on mõiste, mis sisaldab palju õiguslikke nüansse. Soovitatav on kaasata konsultatsioonidele juristid või selle valdkonna eksperdid, et võtta arvesse kõiki nüansse: alates igakuiste maksete summast ja lõpetades lepingu ennetähtaegse lõpetamise tingimustega.

Tasub meeles pidada, et liisinguleping on lihtsate sõnadega – see on teie kokkulepe liisinguandjaga selle kohta, kuidas, millal ja millise hinna eest te kasutate liisitud objekti. Seetõttu peaksid kõik lepingu punktid olema mõlema poole jaoks võimalikult selged ja läbipaistvad. Mida vähem "vett" ja juriidilist žargooni dokumendis on, seda väiksem on võimalus arusaamatusteks ja konfliktideks tulevikus.

Lepingu sõlmimise ettevalmistamine on samm, mis paneb aluse kogu liisinguoperatsiooni edule. Ärge säästke selles küsimuses aja ja asjatundlikkusega, ja siis läheb suure tõenäosusega kõik sujuvalt.

Tarnija ja liisingufirma valik

Oluline etapp on usaldusväärsete partnerite valik. Lõppude lõpuks hõlmavad liisingulepingu olulised tingimused mitte ainult rahalisi aspekte, vaid ka liisitud vara kvaliteeti. Uurige turgu, et leida hea maine ja soodsate tingimustega tarnija.

Lühidalt öeldes on rendileping teie tegevuskava järgnevateks kuudeks või isegi aastateks. See peaks sisaldama kõiki liisingulepingu üksikasju: tarnetingimused, hooldus, garantiid jne. Kõiki neid punkte on parem eelnevalt arutada potentsiaalsete tarnijatega.

Liisingufirma valik ei ole vähem tähtis. Sellel peaksid olema mitte ainult soodsad finantstingimused, vaid ka läbipaistvad tööreeglid. Pöörake tähelepanu üksikasjade uurimisele: tingimused, määrad, ennetähtaegse lunastamise võimalused.

Lepingu allkirjastamiseks vajalike dokumentide kontrollnimekiri

Enne lepingu allkirjastamist veenduge, et teil on olemas kõik vajalikud dokumendid. Klassikaline pakett sisaldab järgmist:

  1. Teie ettevõtte põhikirjad (põhikiri, registri väljavõte jne).
  2. Isikute passid ja volikirjad (allkirjaõiguslikud isikud).
  3. Finantsaruanded (et liisingufirma saaks hinnata teie maksevõimet).
  4. Dokumendid valitud liisinguobjekti kohta (tehniline pass, kvaliteedisertifikaadid jne).
  5. Esialgne leping tarnijaga (kui on olemas).

See kontrollnimekiri võib erineda sõltuvalt konkreetse liisingufirma ja liisinguobjekti tingimustest, kuid see on alus, ilma milleta ei ole lepingu sõlmimine tõenäoliselt võimalik. Pidage silmas ka vajadust notariaalselt tõestada mõned dokumendid – see võib nõuda lisaaega ja -ressursse.

Liisingulepingu põhielemendid

Kui kõik ettevalmistavad etapid on lõpetatud, võite edasi minna lepingu enda koostamise juurde. Liisinguleping on ametlik dokument, milles fikseeritakse poolte vastastikused kohustused. Mida selles tuleks täpsustada?

  • Lepinguosalised
    Rendileandja ja rentniku täielikud juriidilised andmed.
  • Liisingu objekt
    Objekti, selle omaduste ja väärtuse selge kirjeldus.
  • Tingimused
    Kuidas ja millal tuleb makseid teha.
  • Poolte õigused ja kohustused
    Mis on lepingu alusel lubatud ja mis on keelatud.
  • Eritingimused
    Sanktsioonid, tühistamismenetlus, hooldustingimused jne.

Liisingulepingu vorm võib olla erinev – alates lihtsast kahepoolsest lepingust kuni keerulise mitmelehelise dokumendini koos lisadega. Oluline on mõista, et liisinguleping on paindlik kontseptsioon ja seda tuleks kohandada vastavalt teie ettevõtte erivajadustele. Põhielemendid jäävad siiski samaks ja peaksid igal juhul olema selgelt välja toodud.

Rendilepingu ese

Üks iga rendilepingu põhipunkte on rendilepingu eseme kindlaksmääramine. See on see, mida te kavatsete liisida: see võib olla erimasinad, mootorsõidukid või isegi kinnisvara.

Selles määratakse kindlaks objekti omadused, selle seisukord, väärtus ja muud tehingu jaoks olulised parameetrid.

Tingimused ja maksed

Tingimused määravad kindlaks rendilepingu kestuse ja võimaliku pikendamise või ennetähtaegse lõpetamise tingimused. Enamasti on tingimused seotud teie äriplaanide ja finantssuutlikkusega.

Maksete osas määratakse kindlaks kõik finantsaspektid: rendisumma, maksmise kord ja tingimused, maksevääring jne.

Poolte õigused ja kohustused

Selles osas kirjeldatakse üksikasjalikult mõlema poole kohustusi ja nende lepingust tulenevaid õigusi.

Rendileandja on tavaliselt kohustatud rendile andma objekti nõuetekohases seisukorras ja tagama kõik tingimused selle normaalseks kasutamiseks. Rentnik omakorda on kohustatud maksma renditasu õigeaegselt ja täies ulatuses ning kasutama objekti rangelt selle ettenähtud otstarbel.

Mõlemal poolel on ka muud õigused, näiteks õigus lepingu ennetähtaegsele lõpetamisele, kui teine pool rikub tingimusi.

Eritingimused

Igal rendilepingul võivad olla eritingimused, mis on seotud näiteks kindlustuse või objekti hooldusega. Kindlustus on tavaliselt kohustuslik tingimus ja kaitseb mõlema poole huve ettenägematute asjaolude korral. Kes maksab kindlustuse eest ja milliseid riske see katab - kõik see peab olema lepingus selgelt kirjas.

Hooldus on teine oluline punkt. See võib sisalduda rendihinnas või olla eraldi makstav. Lepingus tuleks täpsustada teostatavate tööde sagedus ja ulatus ning poolte vastutus rajatise töökorras hoidmise eest.

Näited ja mallid

Kui tegemist on rendilepingu koostamisega, eelistavad paljud inimesed alustada valmis mallidest. See on mõistlik, sest mallide abil välditakse olulise teabe väljajätmist ja kiirendatakse koostamisprotsessi. Siiski tasub meeles pidada, et mallid on vaid lähtepunktiks. Iga ettevõte vajab individuaalset lähenemist.

Samuti on oluline mitte unustada hoolsuskohustust. Isegi kõige täiuslikum mall ei asenda konsultatsiooni liisingutehingutele spetsialiseerunud juristiga. Ekspert aitab kohandada lepingut teie eripäradega ja võtta arvesse kõiki võimalikke riske.

Liisingulepingu näidis on kasulik vahend, kuid mitte täiuslik lahendus. Te ei tohiks unustada nüansse, mis võivad olla teie ettevõttele omased.

Soovitused näidislepingu kohandamiseks teie ettevõttele sobivaks

Üürilepingu näidis on hea algus, kuid nagu eespool öeldud, on enamiku ettevõtete puhul vajalik kohandamine. Iga ettevõte on ainulaadne ja rendivajadused võivad olla väga erinevad. Siin on mõned soovitused selle kohandamiseks:

  • Liisingueseme analüüs: hindage, millised on teie liisingueseme omadused. See võib mõjutada hooldustingimusi, kindlustust ja isegi maksuaspekte.
  • Äriprotsesside mõistmine: Kui teie äri on hooajaliste kõikumiste või eriliste tegutsemistingimustega, tuleks seda maksegraafikus ja lepingutingimustes arvesse võtta.
  • Õiguslik hoolsus: Kui olete kohandanud näidislepingu oma vajadustele vastavaks, vaadake see kindlasti õiguslikult läbi.
  • Finantsanalüüs: Koostöö finantsanalüütiku või raamatupidajaga aitab teil makseid õigesti jaotada ja vältida ettenägematuid finantsraskusi.
  • Suhtlemine liisingufirmaga: Ärge kartke arutada kõiki üksikasju liisingufirma esindajaga. Nad võivad pakkuda kasulikke tingimusi, millele te ei ole mõelnud.
  • Vastutus ja karistused: Uurige, millised on karistused lepingutingimuste rikkumise korral ja kas neid on võimalik lepingu täitmise käigus korrigeerida.

Liisingulepingu sõlmimisel pidage meeles, et see ei ole formaalsus, vaid juriidiline dokument, mis reguleerib teie koostööd liisingufirmaga kogu liisinguperioodi jooksul. Seetõttu lähenege selle koostamisele võimalikult vastutustundlikult.

Avaldatud: 19. september, 2023
Mis on liisinguleping? Liisingulepingu näidised ja näited
Kuidas koostada liisingulepingut? Põhilised näpunäited ja nõuanded rendilepingu koostamiseks väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete omanikele.

Rohkem lugemist